آشنایی با کود مرغی
فضولات دامی از قرنها پیش بهعنوان کود مورداستفاده قرار میگیرند که در این بین کود مرغی به دلیل داشتن مقدار بالای نیتروژن یکی از مطلوبترین کودهای آلی شناخته شده است. کود دامی و مرغی از منابع کودهای آلی هستند که استفاده از آنها در نظامهای مدیریت پایدار خاک مرسوم است. این کودها باعث اصلاح ویژگیهای فیزیکی، شیمیایی و میکروبی خاک میشوند. درصد نیتروژن کود گاوی بیشتر از کود گوسفندی است ولی درصد فسفر و پتاسیم کود مرغی از کودهای گاوی و گوسفندی بیشتر است.
کود مرغی موجب اصلاح فعالیت بیولوژیکی، کشت و کار و خواص شیمیایی خاک میشود. مقدار سه تن کود مرغی تازه معادل 50 کیلوگرم سولفات پتاسیم، 100 کیلوگرم سوپر فسفات تریپل و 50 تا 100 کیلوگرم اوره میباشد. کود مرغی ترکیب شیمیایی بسیار متفاوت نسبت به سایر کودهای حیوانی دارد. این بدان علت است که در کود مرغی مقادیر نسبتاً زیاد اسید اوریک و سایر اورئیدها وجود دارند. این مواد از اَشکال مختلف اوره هستند و برای گیاهان زراعی میتوانند بهوسیله جذب از خاک و ورود به داخل بافت گیاه بسیار سمیباشند. کود مرغی تازه حدود 70 درصد رطوبت دارد. کود مرغی اگر بهدرستی نگهداری و به مزرعه منتقل و مصرف شود، کود بسیار باارزشی میباشد.
مزایای استفاده از کود مرغی
کود مرغی بهعنوان منبع تغذیه برای سبزیها باعث ایجاد یک خاک مناسب برای رشد آنها خواهد شد.
بعد از استفاده میبینید که سبزیها شما رشد بیشتری داشته و سالمتر خواهند بود.
در بین کودهای حیوانی کود مرغی بیشترین خواهان را برای کاربرد در سبزیها دارد.
کود مرغ برای کشت سبزیها فوقالعاده است اما چیزهایی هست که باید در مورد آن بدانید تا آن را درست مصرف کنید.
کود مرغی میزان بالایی نیتروژن داشته و همچنین منبع مناسبی از پتاسیم و فسفر است.
وجود درصد بالایی از نیتروژن و تعادل عناصر غذایی باعث شده که کود مرغی بهترین کود حیوانی در نظر گرفته شود.
اما میزان بالای نیتروژن در کود مرغی درصورتیکه بهدرستی کمپوست نشده باشد برای گیاه خطرناک است.
کود مرغی خام میتواند باعث سوختگی و مرگ گیاه شود.
شرایط نگهداری کود مرغی
نگهداری توده کود مرغی در فضای باز و در معرض باد و باران موجب هدر رفتن نیتروژن آن به شکل گاز آمونیاک میشود. بوی تند متصاعد شده از کود مرغی در واقع حاصل تصعید از گاز آمونیاک است که در نتیجه ارزش غذایی کود مرغی از نظر نیتروژن کاهش مییابد. برای کاهش خروج گاز آمونیاک و بوی تند کود مرغی و کاستن تلفات آبشویی فسفر و عناصر غذایی کممصرف و خارج شدن این عناصر از دسترس ریشه گیاه، کود مرغی را با مصرف سولفات آلومینیوم اصلاح میکنند. برای حفظ نیتروژن کود مرغی و کاهش بوی گاز آمونیاک و تلفات نیتروژن، کود سوپر فسفات تریپل به مقدار 50 کیلوگرم به ازای هر تن کود مرغی استفاده میشود. فسفات با آمونیوم کود مرغی ترکیب شده و از هدر روی نیتروژن مرغی جلوگیری میکند. کمپوست کردن کود مرغی با گوگرد نه تنها آلودگی زیست محیطی مربوط به کود مرغی را کاهش میدهد بلکه موجب افزایش تأثیر زراعی آن نیز میشود. با کمپوست کردن کود مرغی محصولی به دست میآید که حملونقل و کاربرد آن راحتتر انجام میگیرد.
طرز تهیه کمپوست از کود مرغی
کمپوست کردن کود مرغی ساده است. درصورتیکه صاحب مرغ هستید میتوانید از بستر آنها برای این منظور استفاده کنید. قدم دوم این است که بستر استفاده شده توسط مرغها را برداشته و داخل مخزن کمپوست قرار دهید. مرتباً و بهطور کامل آن را خیس کنید و هر چند هفته آن را به هم بزنید تا با آن هوارسانی کنید. بهطور متوسط حدود ۶ تا ۹ ماه طول میکشد تا کمپوست بهدرستی آماده شود. زمان دقیق آماده شدن کمپوست بستگی به شرایطی دارد که کمپوست تحت آن شرایط آماده میشود. درصورتیکه از انجام درست کار مطمئن نیستید میتوانید ۱۲ ماه صبر کنید تا کمپوست بهطور کامل آماده شود. فرایند کمپوستسازی به پایان رسید میتوانید از آن استفاده کنید به این صورت که بهطور یکنواخت آن را در سطح خاک باغ پخش کنید. میتوانید برای اینکه از یک بیل یا یک چنگک استفاده کنید.
تعیین مقدار مصرف کود مرغی
بهترین روش در تعیین مقدار مصرف کود مرغی در هر هکتار انجام تجزیه فیزیک و شیمیایی کود مرغی میباشد. در این تجزیه مقدار عناصر غذایی موجود در این کود و خواص شیمیائی آن مخصوصاً pH مشخص میشود. مقدار مصرف آن با توجه به تجزیه کود مرغی و آزمون خاک زراعی تعیین میشود.
زمان و نحوه مصرف کود مرغی
در فصول مختلف سال کود مرغی را در مزارع مصرف میکنند. با مصرف آن در فصل پائیز بیشترین زمان برای تجزیه کود مرغی و آزادسازی عناصر غذایی موجود در آن فراهم میگردد. کاربرد کود مرغی در فصل پائیز بهمنظور جلوگیری از هدر رفتن نیتروژن در خاکهای با بافت سبک توصیه نمیشود. کاربرد آن در فصل بهار برای هدر روی نیتروژن در مزرعه فرصت کمی وجود دارد. بههرحال مصرف آن در فصل بهار، انجام عملیات زراعی و کاشت را به تأخیر میاندازد و میتواند موجب افزایش فشردگی خاک شود. در بیشتر مواقع کود مرغی را در فصول تابستان و زمستان مصرف میکنند. هنگام مصرف کود مرغی قبل از کاشت، مخلوط کردن کامل آن با خاک بهوسیله شخم زدن خاک برای اجتناب از قرار گرفتن بذور در محل دارای کود مرغی بهشدت توصیه میشود. چون امکان دارد بذور گیاهان زراعی در اثر سمیت آمونیاک موجود در این کود جوانه نزنند و یا گیاهچه حاصل از آنها از بین بروند. تقریباً 65 تا 50 درصد نیتروژن موجود در قسمت آلی کود مرغی برای گیاهان هر ساله قابلاستفاده است. بعد از مصرف کود مرغی تقریباً 20 درصد نیتروژن کل آن برای گیاهان زراعی در سال دوم و حدود 5 تا 10 درصد آن در سال سوم قابلاستفاده است.
مصرف صحیح و پخش درست کود مرغی در سطح مزرعه بهمنظور حداکثر استفاده از ارزش کود مرغی و قرار گرفتن عناصر غذایی آن به یک اندازه برای گیاهان زراعی مهم میباشد. مقدار تلفات نیتروژن کود مرغی پس از پخش در سطح مزرعه به فاصله زمانی مصرف و اختلاط آن با خاک بستگی دارد. اختلاط آن با خاک در طی مدت 12 ساعت پس از پخش کود مرغی برای به حداکثر رساندن بازدهی نیتروژن بسیار مطلوب است. کود مرغی نیز غنی از مواد و عناصر غذایی میباشد. عناصر موجود در این کود چه به شکل جامد و چه مایع قابل استفاده برای گیاه میباشند. کلسیم، منیزیم، سدیم و عناصر دیگر موجود در فضولات مرغی موجب تقویت خاک و در نتیجه افزایش محصول خواهد شد. این کود همچنین باعث افزایش قابلیت نگهداری رطوبت و افزایش تهویه در خاک شده و از فرسایش خاک جلوگیری میکند. این کود همچنین فعالیت بیولوژیکی خاک را افزایش میدهد.
برای خرید کود مرغی و سایر انواع کودها و دیگر محصولات کشاورزی به فروشگاه بذر ظرافت مراجعه فرمایید.
همچنین از راههای زیر نیز میتوانید محصولات ما را ملاحظه و خرید نمایید:
۱- مراجعه به صفحه اینستاگرامی به آدرس:
https://www.instagram.com/zerafat_shop/
https://www.instagram.com/zerafat.shop
۲- مراجعه به کانال تلگرامی به آدرس:
https://t.me/zerafat_shop
۳- تماس با شماره موبایل: ۰۹۱۳۵۵۵۵۹۳۳